???-?? ???????? ?̗? ?????̗????? – rezultatele proiectului

???-?? ???????? ?̗? ?????̗????? – rezultatele proiectului

În perioada lunilor mai-octombrie 2022, ?? ???????̗?? ?????? ???????, ??????̗?? ?̗? ??????????? ???????????, ?? ???????? ????????? ?? ???????????? ?????? ?̗? ???????̗??? ??????? ?? ?????????? ??????? ?̂? ?????? ??????????? ???̗????? ?? ???????? ???? ?̂? ???????? ?̂???̆???̂????? ?????? 2022, a desfășurat proiectul „???-?? ???????? ?̗? ?????̗?????". Scopul activităților fiind orientate spre creșterea gradului de competență în comunicare asertivă și diminuare a conflictului între generații, prin instruirea în cadrul unui program non-formal și consilierea psihologică a 45 vârstnici/tutori(bunici) și 45 tineri(nepoți) din raioanele Fălești, Drochia și Glodeni.

Rezultatele acestui proiect, au fost prezentate în cadrul atelierului de bune practici, desfășurat la data de 07 octombrie 2022, la Fălești, în incinta Palatului raional de Cultură „Mihai Volontir”.

Evenimentul a întrunit oaspeți de onoare precum Aliona CREȚU, Șef serviciu Politici Demografice, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Veaceslav FUSU, Vicepreședinte al raionului Fălești, precum și parteneri ai proiectului Emilia CIOBANU, Șefă a Direcției Generale Asistență Socială Protecție a Familiei și Copilului Fălești; Adriana GROZAVU, Șefă Direcția Asistență Socială Drochia; Oxana ALBU, vicepreședinta raionului Glodeni.

În deschiderea evenimentului, cu un cuvânt de salut a venit Ana BEZĂRĂU, Directoare AIED, prin care a adus sincere mulțumiri către echipa de implementare a proiectului, dar și partenerii locali.

Dl Veaceslav FUSU, Vicepreședintele raionului Fălești, a subliniat importanța desfășurării acestui proiect pentru raionul Fălești și pentru tutorii/vârstnicii care au la îngrijire copii, și că ar fi bine de continuat acest proiect, pentru a-l multiplica la nivel local.

Dna Aliona CREȚU, Șef serviciu Politici Demografice, a comunicat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale consideră interacționarea între generații, o componentă importantă al procesului educațional, în familiile unde copii se află la îngrijirea vârstnicilor/tutorilor. De asemenea a venit cu un mesaj de mulțumire pentru organizatori și partenerii proiectului.

Rezultatele pe durata implementării proiectului au fost enumerate de către Ana LIPSIUC, manageră de proiect, printre care enumerăm:

  • 3 raioane implicate în proiect;
  • 6 acorduri de colaborare încheiate;
  • 45 de îngrijitori instruiți și consiliați psihologic;
  • 51 de tineri/copii instruiți și consiliați psihologic;
  • 60 consultații psihologice desfășurate;
  • 3 rapoarte cu recomandări, în urma consultațiilor psihologice;
  • 1 program de educație non-formală adulți/copii, realizat, cu 3 activități: sădirea plantelor, pictură în echipă și construirea de puzzle;
  • 1 pliant de bune practici realizat;

 

În partea a doua a evenimentului a fost prezentat un concert de dansuri populare de către AO „Veselia”, organizație care implementează în această perioadă proiectul „Dance for health”, aflat la ediția II, organizat ?? ???????? ????????? ?? ???????????? ?????? ?̗? ???????̗??? ??????? ?? ?????????? ???????, ?̂? ?????? ??????????? ???̗????? ?? ???????? ???? ?̂? ???????? ?̂???̆???̂????? ?????? 2022. Grupul de vârstnici dansatori, au fost susținuți de Ansamblul de dans popular „Veselia”, cei care în 66 de ani de activitate au adunat în repertoriu un program variat de dansuri şi cântece populare, prin care ne duc faima în întreaga lume.

Astfel, am putut admira o suită de dansuri, printre care: Suita de sărbătoare Veselia; Hora Copiilor Veselia; Ciuleandra; Rotunda; Polca din bătrâni; Suita de dansuri Țîgănești Veselia, iar interpreții Cristian Sergiu și Calmuțchi Alina& Calmuțchi Liza, au înveselit publicul printr-un șir de piese alese.

Echipa AIED aduce sincere mulțumiri Ministerul Muncii și Protecției Sociale, pentru suportul acordat în implementarea proiectului, precum și partenerilor locali de implementare al inițiativelor: Direcția Asistență Socială Protecție a Familiei Drochia, Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Glodeni, Direcția Generală Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului, or. Fălești.

De asemenea, mulțumiri Bibliotecii raionale Drochia, Centrului de Cultură Glodeni și Bibliotecii raionale Glodeni, JCI Chișinău și Centrul de Educație non-formală „Prietenia” or. Fălești pentru susținerea proiectului prin oferirea spațiului.

????????? ???? ??????????? ?? ?? ???????̗?? ?????? ???????, ??????̗?? ?̗? ??????????? ???????????, ?? ???????? ????????? ?? ???????????? ?????? ?̗? ???????̗??? ??????? ?? ?????????? ??????? ?̂? ?????? ??????????? ???̗????? ?? ???????? ???? ?̂? ???????? ?̂???̆???̂????? ?????? 2022.

 

Alatura-te comunitatii noastre

Am construit această platformă cu gândul de a aduce către tine cât mai multe resurse