În raionul Drochia a fost lansată, în premieră, o Școală de Jurnalism Comunitar

În raionul Drochia a fost lansată, în premieră, o Școală de Jurnalism Comunitar

Asociația Obștească „ Centrul de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică” a dat start activităților desfășurate în cadrul Proiectului „ Școala de Jurnalism Comunitar”, implementat cu suportul Fundației Est-Europene, din resursele alocate de Suedia. În acest sens, în satul Chetrosu din raionul Drochia, în incinta I.P. Gimnaziul „Victor Coțofană”, în perioada 25 noiembrie – 15 decembrie 2023, au fost desfășurate 2 ateliere de instruire. Activitățile vor continua și în alte 4 localități din raionul Drochia, după cum urmează: s. Maramonovca, s.Nicoreni, s.Zgurița, or. Drochia. Acestea își propun să familiarizeze tinerii cu specificul jurnalismului comunitar, elementele definitorii și abordarea de prezentare a informației. Ca finalitate, în urma programului, tinerii vor discuta cu oamenii din localitatea pe care o reprezintă, pentru a identifica problemele cu care se confruntă sau reușitele pe care le-au atins, așa încât să relateze despre ele într-un articol de ziar comunitar.

Scopul proiectului rezidă în abilitarea cetățenilor din comunități cu deprinderi, tehnici și instrumente de practicare a jurnalismului comunitar. Totodată, Școala de Jurnalism Comunitar va promova jurnalismul social ca un instrument foarte eficient de diseminare a informațiilor, de formare a opiniei publice și de monitorizare a activităților sociale ale factorilor de decizie. De altfel, prin intermediul acestui proiect, se va  crește nivelul de cunoaștere și aplicare a jurnalismului comunitar ca instrument în dezvoltarea și promovarea comunităților locale, cât și a indivizilor ce fac parte din acestea. Pentru aceasta, vom dezvolta resursele umane în a elabora 5 ziare comunitare, care să fie focusate pe oameni, pe reușitele acestora, pe poveștile lor și care prioritizând subiectele de interes comunitar, să le documenteze și să le dezvolte în materiale media.

Directorul general al Centrului de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică, Stanislav Cebotari, prezent la evenimentul de lansare a proiectului, a menționat că „ Jurnalismul social, prin felul lui de a se implica în viaţa socială, prin forţa-i de influenţă asupra conştiinţei și comportamentului uman, câştigă actualmente un teren tot mai amplu de afirmare. Haideți să transformăm curiozitatea noastră în povești, iar vocea noastră într-o forță a schimbării! Prin jurnalism comunitar, avem puterea de a aduce în prim-plan poveștile noastre și de a influența pozitiv lumea din jur. Fiți arhitecții poveștii locale - implicați-vă, întrebați, ascultați și împărtășiți ceea ce descoperiți. Fiecare cuvânt contează, iar fiecare dintre noi are potențialul de a face o diferență semnificativă. Apreciez mult dorința și avântul tineresc de care dați dovadă. Sunt ferm convins că împreună, prin acțiuni consecvente, optimism și determinare vom putea susține dezvoltarea sustenabilă a comunităților noastre și a resurselor umane. "

Mariana Bruma, directorul de proiect, a menționat că „Acest proiect, lansat cu entuziasm la Drochia, în premieră, aduce cu sine o explozie de importanță și impact, reprezentând un pas hotărât spre descoperirea și evidențierea poveștilor care fac comunitatea noastră unică, și, în același timp, un instrument prin care se identifică și ulterior, rezolvă problemele locale. Această inițiativă nu doar informează, ci și conectează, inspiră și mobilizează.”

Victor Fortuna, director-adjunct al I.P. Gimnaziul „ V. Coțofană” din s. Chetrosu, r-ul Drochia, a pus în evidență importanța și utilitatea cunoașterii jurnalismului comunitar, menționând că „ Grație potențialului său, jurnalismul social este în măsură să ofere suficiente informații publicului, și anume tinerilor, pentru a-i ajuta să se orienteze în realitatea înconjurătoare, să-şi realizeze interesele şi necesităţile sociale şi să-și rezolve problemele cu care se confruntă.”

Proiectul „Școala de Jurnalism Comunitar” este implementat de A.O. „ Centrul de Dezvoltare Durabilă și Inovare Civică " cu suportul Fundației Est-Europene din resursele alocate de Suedia.

 

 

Alatura-te comunitatii noastre

Am construit această platformă cu gândul de a aduce către tine cât mai multe resurse