Eveniment de amploare în susținerea femeilor: Asociația Obștească „Help” a lansat platforma digitală ,,avahelp.md”

Eveniment de amploare în susținerea femeilor: Asociația Obștească „Help” a lansat platforma digitală ,,avahelp.md”

Pe data de 7 decembrie 2023 a fost lansată platforma digitală www.avahelp.md – un spațiu virtual inovator, destinat femeilor dornice să cultive abilități, să dezvolte valori și să întreprindă acțiuni.

Misiunea platformei este de a crea o punte de legătură între femeile refugiate din Ucraina și femeile din Republica Moldova, aducându-le împreună într-o comunitate digitală inovatoare și sigură.

Platforma www.avahelp.md a fost dezvoltată în cadrul proiectului ,,Femei – lidere de astăzi. Pacea de mâine”, implementat de Asociația Obștească ,,Help” din Republica Moldova, în parteneriat cu Asociația ,,Iovatrium” din România, cu susținerea UN Women Moldova și finanțat de Fondul Femeilor pentru pace și asistență umanitară.

La evenimentul de lansare au participat reprezentanți și reprezentante ale  autorităților statului și organizațiilor nonguvernamentale, peste 120 de femei beneficiare ale cursurilor de leadership și antreprenoriat din cadrul proiectului, parteneri și actori-cheie în procesul de integrare economică și socială a femeilor refugiate în țara gazdă.

Deschiderea evenimentului a fost onorată de prezența Marinei Morozova, membră a Comisiei parlamentare “Comisia economie, buget și finanțe”, Tatianei Zatîc, șefa de secție politici în domeniul asistenței medicale primare și comunitare la Ministerul Sănătății, Jana Costachi, secretara de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Stela Braniște, secretara generală adjunctă a Ministerului Justiției și a Dominikăi Stojanoska, Reprezentantade țară UN Women.

Fondatoarea Asociației Obștești „Help”, Viorica Țîmbalari, a prezentat oportunitățile pe care le oferă platforma www.avahelp.md.

,,AVAHELP este platforma digitală dedicată femeilor, axată pe dezvoltarea personală, antreprenoriat și promovarea incluziunii sociale. Prin intermediul ei, dorim să oferim resurse educaționale, suport comunitar și oportunități de networking pentru femeile refugiate din Ucraina și pentru femeile din comunitatea gazdă. În comunitatea AVA ne propunem să asigurăm acces la informație specializată și la servicii de sprijin pentru toate femeile care acum au nevoie de ajutor pentru a solicita asistență socială, psihologică, juridică și servicii dedicate combaterii violenței”, a menționat Viorica Țîmbalari.

Evenimentul a continuat cu Panelul I “5 femei câștigătoare în Competiția planurilor de afaceri”, moderat de către președintele Asociației ,,Inovatrium” din România și Ilona Mihăieș, expertă ,,Inovatrium”. Panelul s-a remarcat cu un moment simoblic, unde Dominika Stojanoska, Reprezentantă de țară UN Women în Moldova, a acordat certificatele de grant în valoare de 3000 dolari SUA, femeilor: Alla Pozdnjakova, Vika Pisarenko, Evdochia Cristioglo, Chiosa Doina, Valentina Milashenko, participante la cursurile de antreprenoriat implementate de AO ,,Help” în parteneriat cu Asociația ,,Inovatrium” din România.

O prezență memorabilă în cadrul evenimentului a fost prezentatoarea TV, Lilu Ojovan, care prin propria sa istorie de succes în domeniul afacerilor verzi, servește un exemplu de inspirație și motivație pentru femei.

Panelul II Panel II: “Leadership și acțiuni comunitare” a fost moderat de către Eugenia Iurco, formatoare de leadership feminin și branding personal. În cadrul acestuia au participat 5 femei beneficiare a cursului de Leadership: Margarita Tonu, Aliona Rusu, Iulia Chirtoka, Elena Danilova, Victoria Sîlța. Acest curs a stimulat creativitatea femeilor și le-a inspirat să genereze idei de proiecte cu impact pentru comunitățile din care fac parte.

Ulterior, femeile au avut parte de un training de dezvoltare personală, moderat de către Otilia Drăguțanu, femeia antreprenoare de succes, care excelează ca lideră de excepție în comunitatea noastră. Prin dedicație, inteligență și o abordare proactivă, ea a reușit să construiască și să conducă afaceri prospere, ea reprezintă o figură de încredere și sprijin pentru multe femei.

În cadrul acestui proiect, Asociația Obștească ,,Help” și-a propus să stabilească acorduri de colaborare cu instituțiile guvernamentale și cele nonguvernamentale, pentru a valorifica platforma www.avahelp.md și a spori gradul de acces la informație, care va fi adaptată și diseminată într-un format cât mai accesibil, astfel încât să fie înțeleasă și să ajungă la cât mai multe femei beneficiare.

Astfel, până la finalizarea proiectului ,,Femei – lidere de astăzi. Pacea de mâine”, Asociația Obștească ,,Help” urmează să semneze acorduri de colaborare cu următoarele instituții:

  • Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă
  • Inspectoratul General pentru Migrațiune al MAI
  • Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului
  • Asociația Femeilor din Poliție
  • Asociația „Rețeaua Femeilor Refugiate din Ucraina – Female Support Force”

Evenimentul s-a încheiat cu Panelul 3: “Necesitățile autentice a femeilor refugiate aflate pe teritoriul Republicii Moldova.” În cadrul acestui panel, femeile refugiate din Ucraina au adus în centrul atenției nevoile lor autentice, necesitățile urgente și provocările cu care se confruntă în procesul de adaptare la noua lor realitate. Panelul a reprezentat platformă propice pentru o discuție deschisă și constructivă între femeile refugiate și reprezentanții autorităților de stat, cu responsabilitatea de a asigura o integrare armonioasă a acestora în societatea moldovenească.

Lansarea platformei www.avahelp.md a reprezentat o oportunitate de networking și schimb de experiență între participane, iar concluziile au fost trase într-un mod informal, subliniind importanța continuării eforturilor pentru susținerea femeilor în afaceri și în leadership.

Asociația Obștească „Help” încurajează toate femeile să acceseze platforma avahelp.md pentru a beneficia de resurse utile care vor contribui la crearea unei comunități de solidare, empatice și unite de femei.

Platforma www.avahelp.md a fost dezvoltată de către Asociația Obștească ,,Help” din Republica Moldova în parteneriat cu Asociaţia ,,Inovatrium,, din România, cu susținerea UN Women Moldova, și finanțat de Fondul Femeilor pentru pace și asistență umanitară.

Alatura-te comunitatii noastre

Am construit această platformă cu gândul de a aduce către tine cât mai multe resurse