Asociația ECOU va implementa în 2023 un proiect de implicare a comunităților locale din Cahul și Căușeni în combaterea corupției
Deși în ultimii ani autoritățile Republicii Moldova depun eforturi considerabile pentru a combate corupția din domeniul justiției, totuși conform datelor furnizate de Radarul Corupției cetățenii din comunitățile rurale și urbane mici sunt preocupați în mod special de fenomenul corupției din domeniile sănătate, educație și APL.
În acest context, pe parcursul acestui an, AO Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale „ECOU” va implementa proiectul „Împreună cu cetățenii pentru combaterea corupției în comunitățile locale din raioanele Cahul și Căușeni”.
Principalele obiective ale proiectului sunt creșterea nivelului de conștientizare a locuitorilor din cele două raioane privind corupția și consecințele acestui fenomen, sporirea și facilitarea implicării cetățenilor și organizațiilor societății civile în monitorizarea proceselor decizionale locale, responsabilizarea aleșilor locali și funcționarilor publici privind calitatea actului administrativ.
Pentru a atinge obiectivele trasate, în cadrul proiectului vor fi create Comitete Cetățenești de Monitorizare în cinci comunități locale din raioanele Cahul și Căușeni. Principala sarcina a comitetelor va fi monitorizarea procesului decizional, procedurilor de achiziții publice și asigurarea transparenței administrative a APL în vederea excluderii factorului de corupție în procesul de guvernare locală.
Elementul de inovație a proiectului este aplicarea metodelor și instrumentelor creative pentru a sensibiliza cât mai multe persoane din regiunea de Sud a Republicii Moldova privind corupția si efectele nocive ale acesteia pentru întreaga societate, dar ți pentru comunitățile locale în particular. Astfel, în perioada desfășurării proiectului vor fi organizate 9 reprezentații teatrale ale spectacolului „Oare și eu sunt corupt?” destinate publicului larg, vor fi lansate concursuri de eseuri și videouri pentru copii și tineri din cele două raioane.
Proiectul este implementat în parteneriat cu AO „Asociația Psihologilor Tighina” și Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P. Hasdeu” din Cahul.
***********************************************************
Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” este cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Sud partenerii ai proiectului sunt Centrul European „Pro-Europa” din Comrat împreună cu „REDI”, care implementează proiectul „Sprijinirea implicării societății civile în procesele de construire a infrastructurii anticorupție în Regiunea Sud a Republicii Moldova”.
Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale „ECOU” este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul „Împreună cu cetățenii pentru combaterea corupției în comunitățile locale din raioanele Cahul și Căușeni”.
- 1 an în urmă
- Noutăți